na dato

Gezin Martin Andries de Jong

Van dit huishouden of van een van de andere gezinsleden zijn ook JOKOS-dossiers (nummers 13465, 8017) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit de JOKOS-dossiers is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 5867/12682). 

Ariane Zwiers van het Joods Historisch Museum: Op de kaart van Martin Andries de Jong in de Joodse Raad Cartotheek staat Martin Andries de Jong geregistreerd als  gehuwd zijnde met Eveline Marianne Keizer. 

Volgens Josine Oost van Stichting 40-45 zijn brieven bij hen aanwezig van Martin Andries de Jong en ook van zijn zoon Leendert. Leendert kwam op 8 november aan in Westerbork en werd op 10 november afgevoerd naar Auschwitz alwaar hij een maand later overleed. Er is een dossier aanwezig van weduwe de Jong ivm aanspraak op wet oorlogsslachtoffers. Verder meld Oost dat Martin Andries thuis is opgepakt wegens hulpverlening aan Joodse onderduikers. Er werden nl Joodse kindertjes aangetroffen bij hun in huis. Reden waarom Leendert is opgepakt zijn geen gegevens van bekend.

Jose Martin gesproken van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Zij laat weten dat Martin Andries en zijn zoon Leendert inderdaad via Westerbork in Auschwitz terecht gekomen. Maar ze waren daar niet samen. Op 16/17 augustus 1942 wordt Martin Andries gearresteerd en ondergebracht op de Amstelveenseweg. Op 14 oktober wodt hij afgevoerd naar Westerbork. Op 15 oktober wordt Westerbork telefonisch op de hoogte gebracht van een toekenning van een Sperre om iets te kunnen betekenen als arts in de kampen. Op 16 oktober wordt zijn verzoek afgewezen wegens onvoldoende reden en werd dezelfde dag op transport gesteld naar Auschwitz waar hij op 19 oktober werd vermoord.  

RenĂ© van Heijningen van het NIOD geeft aan dat behalve een vermelding in het boek ''Vergeet niet dat je arts bent: joodse artsen in Nederland 1940-1945'' van Hannah van den Ende, in de collecties van het NIOD, geen informatie gevonden over Martin Andries de Jong. In het boek van Van den Ende wordt verteld dat Martin Andries deel uitmaakte van de verzetsgroep rondom dominee Oberman.
Martin Andries de Jong, huisarts, vader en minnaar - verteld door Dimitri Gazan
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin